Hakaton je dvadesetčetvoročasovni izazov u programiranju i predstavlja sve popularnije takmičenje u svetu na kome se programeri ekipno takmiče u izradi aplikacije na zadatu temu. Takmičari temu saznaju pred sam početak nadmetanja, na svečanom otvaranju Hakatona, a sami mogu da izaberu tehnologiju u kojoj će raditi aplikaciju. O ocenama odlučuje stručni žiri, koga čine profesori, asistenti sa fakulteta i predstavnici kompanija učesnica.

Kao glavni ciljevi Hakatona jesu podsticanje inovativnosti, kreativnosti i mogućnosti da mladi ljudi steknu neprocenjljivo iskustvo rada u timu i pod pritiskom, s obzirom na to da je potrebno za 24h stvoriti originalnu aplikaciju, koja će zainteresovati široku grupu korisnika i imati adekvatnu primenu. Prva tri tima po odluci stručnog žirija, pored bogatog iskustva, sa ovog takmičenja odlaze i sa nekom od vrednih nagrada. Pre i posle takmičenja organizuju se i zanimljiva predavanja.

Svi timovi, koji na Elektronskom fakultetu provode čitav dan, imaju sopstvenu prostoriju za rad opremljenu dodatnim monitorima, tablom i pristup internetu preko fakultetske mreže. Pored toga, takmičarima su na raspolaganju i posebne prostorije za obroke, zabavu i odmor.